Reizend tapijt verbeeldt toekomst

Magazine cover

Ontwerpen aan het nieuwste Brabant

Voorbeelden van concrete ideeën? Het kalkhoudende water uit kanalen en beken gebruiken voor boom- en fruitteelt. En het water daarna laten vloeien naar verdroogde gebieden, zoals het Groene Woud. Het voorkomt dat het water in de zomer niet veel meer doet dan simpelweg door Brabant heen lopen. “Brabant is in de zomer eigenlijk één groot afwateringssysteem”, aldus een van de plannenmakers.

Nieuw denken
Een ander voorbeeld: grote waterpartijen rond steden creëren die de stad koelen en hittestress voorkomen. En wat te denken van het aanleggen van 1000 nieuwe lanen die de verbinding tussen stad en platteland sterker maken? Uitvoering van de plannen vraagt wel om nieuw denken over zaken als grondbeleid, oude bedrijfsterreinen, intensieve landbouw, de rol van de overheid en over economische groei.

Concrete
ideeën

’Als we naar Brabant kijken moeten we eigenlijk op z’n kop gaan staan om de wereld anders te zien en te ervaren’


Ruud Veltenaar, trendwatcher

DEBATREEKS

DEBATREEKS

Terug

Terug

THE MAKING OF...
het tapijt

THE MAKING OF...
het tapijt

Concrete
ideeën

Lees meer

Concrete
ideeën

Lees meer

Brabant is ruimtelijk een aaneenschakeling van steden, dorpen, rivieren, kanalen, landbouw, en natuurgebieden. Het Mozaïek Brabant, zeggen de kenners.

Op verzoek van de 5 grote Brabantse steden, de waterschappen en de provincie hebben 3 architectenbureaus samen 6 modellen ontwikkeld. Die schetsen mogelijkheden voor de ruimtelijke toekomst van Brabant. De ontwikkelmodellen zijn zo ver uitgewerkt, dat ze heel concrete ideeën opleveren. Water speelt daarin een belangrijke rol.

Het Mozaïek
Brabant

’Wie maakt Brabant? Overheden spelen wel een belangrijke rol, maar vooral ménsen doen dat’


Yves de Boer, gedeputeerde
Ruimtelijke Ontwikkeling

Terug

Terug

Lees meer

Lees meer

Ontwerpen aan
het nieuwste
Brabant

Brabant had al een vliegend tapijt (Efteling), maar heeft de komende maanden ook een reizend tapijt. Met een groot doel: de ruimtelijke toekomst van Brabant in kaart brengen. U kunt meepraten en meedenken aan de hand van een tapijt van 12 x 3 meter, speciaal geweven in Tilburg.

Ruimte

’Brabant kent verspreid net zoveel inwoners als de binnenstad van Parijs’


Judith Lekkerkerker op Twitter

De 6 nieuwe ontwikkelmodellen voor Brabant staan weerge-
geven op een enorm tapijt van 12 x 3 meter. Dat is speciaal geweven bij het TextielLab van het Textielmuseum in Tilburg.

“Om de juiste kleur te creëren, zijn verschillende kleuren garens met elkaar gemengd. Hieruit zijn na veel proeven de beste geselecteerd”, vertelt Judith Peskens van dat Textiel-Lab. “Daarbij moesten de lijnen en cijfers binnen het kleuren-spel duidelijk en clean blijven.”

The making of
… het tapijt

Er zijn 8 kleuren katoen en 1 soort wol in zwart gebruikt, zodat het gehele kleed dezelfde uitstraling heeft. Verder zijn er verschillende soorten satijnbindingen toegepast om de kleuren mooi tot hun recht te laten komen.

Ontzettend trots
“Het TextielMuseum is ontzettend trots op de deelname van dit grootse project en het feit dat Brabant op deze manier letterlijk op de kaart is gezet”, aldus Peskens.

x

x

Het meterslange tapijt kreeg zijn première tijdens de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam die van mei tot en met augustus is gehouden in DeKunsthal in Rotterdam. Daar werd ook over de ruimtelijke visie van Brabant gediscussieerd. De komende maanden is het tapijt te zien (en kunt u meepraten) in de volgende steden:

9 - 31 oktober 2014, Designhuis, Eindhoven
6 - 30 november 2014, bkkc, Tilburg
5 - 31 december 2014, Groen4life & Cacaofabriek, Helmond
januari 2015, Willem II Fabriek, ’s-Hertogenbosch
februari 2015, Stadskantoor, Breda

Debatreeks

mozaiekbrabant.nl

j

mozaiekbrabant.nl

k

g

h

d

e

Meer weten?

Social media

x

x

http://www.mozaiekbrabant.nl

https://www.facebook.com/hashtag/mozaiekbrabant

https://twitter.com/hashtag/mozaiekbrabant

Brabant Magazine 14 - Jongeren en verkeersveiligheid

Brabant Magazine 14 - Colofon

Technology by MagStream Real Time Publishing